Založ si blog

Uzasne miesto na dovolenku

Je to len pre ľudí s dobrým zdravotným stavom a neodporúča sa pre deti do 12 rokov ako niektore najlacnejsie hracky. Taktiež by ste pred absolvovaním nemali používať alkohol. V podstate, všetko to podstupujete na vlastné riziko ako ked pozerate porno, ak v prehlásení uvediete klamlivé údaje o Vašom zdravotnom stave.

Ale je to európsky unikát. Áno, Parenica, zľudovený názov pre jaskynný kúpeľ v obci Sklené Teplice. Obec leží v severozápadnej časti Štiavnických vrchov v údolí potoka Teplá, v okrese Žiar nad Hronom, v Banskobystrickom kraji. Nie je ťažké to nájsť, obzvlášť, ak ste majiteľom dobrej navigácie, čo je dnes už samozrejmosť v každom smartfóne.

Sklené Teplice. Náhoda a možnosť záujmových bodov v navigácii chcela, aby sme sa cestou – necestnou vyskytli aj tam. Pri nakupovani lacne damske oblecenie pre priatelku a pánske tenisky pre mna a popíjaní kávy, na jednej z letných terás, som sa obsluhy spýtal, čo by nám odporúčala navštíviť. Jednoznačne Parenicu, povedala, je to európsky unikát. Kúpeľ v jaskyni, voda pri prameni má 52°C, v kúpeli 42°C. Je plná liečivej sily, hlavne na pohybový aparát. Ok, vravíme si, vyskúšame.

Lístky sa kupujú na recepcii, v sklenom pavilóne. Tak som si to nazval. Zaujímavo architektonicky riešená budova, typicky v kúpeľnom štýle. Ako neubytovaní to máte 6,50 na osou, samotný kúpeľ trvá 20 minút, ani sa zo zdravotných dôvodov neodporúča viac. Po kúpeli nasleduje zábal do deky a relax na ležadle, tiež v trvaní 20 minút. Ak máte záujem, môžete si ešte dokúpiť masáž. Oznámila nám recepčná podmienky procedúry. Ešte sme podpísali prehlásenie o dobrom zdravotnom stave, čo odovzdávate pri vstupe.

Vstupujeme do budovy. V predsieni sú skrinky na damske topanky a damske letne saty, takye som nemal kde dat svoje veci. Treba sa vyzuť. Prišli sme trochu skôr, tak čakáme. Vstupy sú každú celú hodinu. Postupne sa predsieň plní ďalšími záujemcami. Pridávajú sa aj tí, čo to majú za sebou. Jak bylo, pýta sa jeden starší český pár. Velice dobře, odpovedá zhodou okolností ďalší český pár na odchode.

Tak odbila celá, ideme dnu. Prejdeme kamennou chodbou, šatne, kde dávame kabelky lacne, sprcha a vstupujem do jaskyne. Jeden z našej várky by možno vravel, že vstupuje do pekla. Po piatich minútach si povedal, že na začiatok stačí. Tak sa to tam postupne poriedilo. Scenéria je pekná. Horúci bazén, nad hlavami skaly. Spĺňa to aj funkciu sauny, vypotíte sa. Počas pobytu sa môžete sem tam osviežiť „vedrom odvahy“, teda vyliať na seba vedro ľadovej vody. Osvieži to, absolvoval som to niekoľko krát. Dvadsať minút prešlo, ošetrovateľka oznamuje, prejdite pomaly na lehátka. Hodím ešte jedno vedro, dám dole plavky, točím sa do plachty a idem.

Prechádzame do „tepidária“, ukladá nás na ležadla a balí do deky. V popredí, v tmavom prostredí vyniká veľké akvárium s rybičkami. Do toho nejaký „chill out“ z reprákov. Môže byť. Dvadsať minút prejde hneď. Pomaličky končíme, otvoria sa dvere. Tak vychádzam, sprcha, šatňa, kamenná chodba, predsieň… Tu ma zaujala jedná vec. Pred vstupom nič, no teraz som dosť cítil zápach tých všetkých topánok uložených v skrinkách. Ten kúpeľ mi musel riadne prečistiť dutiny.

Sme o zážitok bohatší. Natankujem ešte liečivej vody do prázdnej fľaše od minerálky, ktorá „padla“ v kúpeli. Len pozor. Do umelých fliaš tankujte opatrne, voda má 52 °C. Sadáme do auta a pokračujeme ďalej. Vykúpaní, uvoľnení, zrelaxovaní, revitalizovaní….

Strastiplny vylet

13.09.2014

Počuli ste už o leteckej spoločnosti El Al? Ak nie, tak vám prezradím, že je to izraelský národný letecký dopravca. Vyslúžil si veľkú dôveru medzi cestujúcimi, ktorí ho označili za celosvetovo najbezpečnejšiu aerolinku. Lietadlá El Al sa pokúsili uniesť celkovo 6 krát, z toho iba 1 krát úspešne. A vzhľadom k tomu, že El Al lieta už 65 rokov a má na svojom trupe [...]

Nevkus v telke

10.08.2014

Minule som sa, ani neviem z akého dôvodu, zapozeral do Nákupných maniačok. Bolo to asi prvý krát, čo som to vidiel skoro celé. Bola tam skupinka žien, nejaká modelka a ostatné tiež podobného razenia a intelektu. Nechcem nikoho urážať, no produkcia akoby zámerne vyberala takýchto čudákov, resp. ľudí spadajúcej do odlišnej sociálnej, ideovej a hlavne menšinovej skupiny, [...]

Noc na internate

28.07.2014

O Daniele a Diane… O Rolandovi, ktorý sa ku Kristíne nespráva najlepšie…z dennika jednej z nich… Ale internát bez Kristíny sa nezrútil. V ten večer mala byť veľkolepá oslava narodenín na Dianinej izbe, vsetci mali pripravene hri pre deti. Kristína síce chýbala, ale ďalší pozvaní sa tejto oslavy bezpochyby zúčastnia. Diana bola zvláštna osôbka. Sem tam som [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 29219x
Priemerná čítanosť článkov: 2087x

Autor blogu

Kategórie