Založ si blog

Pomoc. . .

Ako by sme definovali slovíčko POMOC. Čo vlastne to slovo znamená a čo vyjadruje ? Ak si nevieme pomôcť, sadneme k internetu a tam sa dočítame, že je to vlastne aktívna účasť. Pomoc je pomáhanie pri práci, sledovaní nejakého cieľa. Existuje pomoc v nebezpečenstve, pri ťažkostiach, v situáciách, kedy si nevieme dať rady. Pomoc pozostáva z rád inštrukcií, potrebných informácií alebo úkonov s priamym účinkom ( wikipédia ). Toto všetko je pravda. Krásne rozpísaná myšlienka. Úplne niečo iné je ale vyskúšať si pomoc v praxi.

Ivana je mladá baba, modrooká, sympatická… S manželom tvoria pár už roky. Majú dve deti. K staršiemu Lukáškovi pribudla malá Nelka, ktorá akoby mame z oka vypadla.

Rodinná idylka ako z krásneho románu a na prvý pohľad by ste ani nepovedali, že nie všetko je také ružové ako sa zdá. Luky, ako skrátene volajú synčeka má totiž leukémiu. Pardón mal. Je to už totiž vyše roka, čo skončili liečbu a pred dvomi mesiacmi sa im skončila aj ročná udržiavacia liečba. Takže je „ čistý „ a všetci dúfame, že to tak aj zostane.

Tak a je čas prejsť k praktickej aplikácii pomoci.

Možno toto si povedala Ivka pred rokom, ihneď po ukončení Lukáškovej liečby. A možno ju táto myšlienka napadla ešte skôr. V čase keď sa manžel a ona ocitli spolu s ich synom na oddelení so zákerným názvom – onkológia. V čase, keď potrebovali pomoc, mentálnu i materiálnu a ktorá, ako si všimli absentovala na mieste ich dočasného umiestnenia.

Slová bez skutkov stále zostanú len slovami, ale toto neplatí pre ňu. Ivana šla za svojim cieľom priamo a bez okoľkov.

Začalo to jednoducho… Prvé telefonáty, rozhovory so známymi, s kamarátmi…. Zozbierali sa nejaké peniaze a šlo sa na nákupy. Mydlá, krémy, šampóny, kozmetika pre mamičky, zimne bundy, damske tenisky,lacné šaty, papierové obrúsky, plienky, prah na pranie a pod. Nesmeli chýbať lacné hračky, to v žiadnom prípade.. Každé dieťa si našlo to čo hľadalo. Plné a obrovské kabelky cez plece doniesli do nemocnice a prázdne zase von.

Každé dva týždne, ako chodili s Lukáškom na kontrolu do Bratislavy, priniesli a to môžem smelo povedať kilogramy a kilogramy LÁSKY.

Presnejšie vyjaderenie pre túto činnosť asi neexistuje.

Ivanka s Rasťom šlapú ďalej. Už to nie je len kozmetika. Nová mikrovlnka na onkooddelení, rýchlovarná kanvica. Čističky vzduchu sa rozdávajú ako na bežiacom páse…Po x-tých telefonátoch, pozháňala sponzorov a kolesá tohoto stroja sa krútia stále rýchlejšie a intenzívnejšie. . Mesačne prinesú pomoc rádovo v stovkách a v stovkách EUR.

A na oddelení sa šepká.. Dnes prídu Foltínovci.

Všetci ich poznajú a všetky deti sa tešia. Zlatí ľudia…

V máji dokázala vyzbierať 1000 Eur pre malú Karolínku, ktorá po lumbálke ochrnula do pol pása, na liečebný pobyt v ADELI MEDICAL CENTER v Piešťanoch. Úžasné peniaze, aj keď stále iba necelá tretina liečebných nákladov. Obrovské gesto, obrovských sŕdc.

Víkendový pobyt v Tatrách pre onko deti a ich rodiny, samozrejme s finančnou podporou, nebol poslednou Ivaninou “ akciou “.

Všetci sa už tešíme na koniec mája, kedy táto skupinka zapálených ľudí organizuje akciu v Brezovej pod Bradlom, kde vystúpia známe osobnosti a speváci a ktorou priamo podporia ich projekt pomoci..

NAKOPNEME LETOOOOOOOOO…

A ešte nie je koniec… Ivana sa priznala, že rozmýšľa o rozšírení svojej pomoci DEŤOM Z LÁSKY aj za hranice, a to do Čiech. Pred mesiacom to bolo ešte v rámci teórie, ale nikdy nevieš… Ivana je nezmar.. 🙂

Po všetkých starostiach a trápeniach, s chorobou, ktorá sa vždy dotkne celej rodiny, si Ivana nepovedala, že stačilo. Oddychujem, nechajte ma tak, potrebujem si vydýchnuť, kupit na seba nejake damske oblecenie a lacné lodičky. Neviem, kto jej našepkal tie myšlienky, ktorých sa chytila a drží dodnes, neviem kde berie toľko síl a energie na to všetko čo zvláda a preto som sa rozhodol, že porozprávam jej príbeh. Príbeh o tom ako sa z ničoho nič zrodila pomocná ruka, ktorú podáva všetkým ktorý ju potrebujú.

Tento článok, je niečo ako “ĎAKUJEM” a chcel som ho napísať už dávno, dlhujem jej to. Ja, Riško, manželka aj celá moja rodina. A pevne verím, že aj ďalší ľudia.

Pomáhať nie je ľahké a jednoduché a už vôbec nie cudzím. Chce to veľa odriekania, chce to srdce.

Ivanka s Rasťom a ich priatelia to srdiečko majú, nie nadarmo si ho zvolili za svoj znak a symbol ich pomoci.

 

Ďakujem a….

teším sa LETOOOOOOOOO.

Strastiplny vylet

13.09.2014

Počuli ste už o leteckej spoločnosti El Al? Ak nie, tak vám prezradím, že je to izraelský národný letecký dopravca. Vyslúžil si veľkú dôveru medzi cestujúcimi, ktorí ho označili za celosvetovo najbezpečnejšiu aerolinku. Lietadlá El Al sa pokúsili uniesť celkovo 6 krát, z toho iba 1 krát úspešne. A vzhľadom k tomu, že El Al lieta už 65 rokov a má na svojom trupe [...]

Nevkus v telke

10.08.2014

Minule som sa, ani neviem z akého dôvodu, zapozeral do Nákupných maniačok. Bolo to asi prvý krát, čo som to vidiel skoro celé. Bola tam skupinka žien, nejaká modelka a ostatné tiež podobného razenia a intelektu. Nechcem nikoho urážať, no produkcia akoby zámerne vyberala takýchto čudákov, resp. ľudí spadajúcej do odlišnej sociálnej, ideovej a hlavne menšinovej skupiny, [...]

Uzasne miesto na dovolenku

05.08.2014

Je to len pre ľudí s dobrým zdravotným stavom a neodporúča sa pre deti do 12 rokov ako niektore najlacnejsie hracky. Taktiež by ste pred absolvovaním nemali používať alkohol. V podstate, všetko to podstupujete na vlastné riziko ako ked pozerate porno, ak v prehlásení uvediete klamlivé údaje o Vašom zdravotnom stave. Ale je to európsky unikát. Áno, Parenica, zľudovený názov [...]

hlasovací preukaz

Hlasovací preukaz na prvé kolo volieb sa dá osobne vybaviť do piatka

19.03.2024 10:30

Vybaviť preukaz môže za voliča aj ním splnomocnená osoba.

Vladimir Putin, Moskva, Rusko

Útok na Volkova bol mrazivo účinný. Dokazuje návrat ruskej špionáže do studenej vojny

19.03.2024 10:25

Rusi do každej vojny vstúpili v zlom stave, potom ale postupne, vďaka vysokému počtu ľudí a nulovému rešpektu k ich strate, sa dostali do formy.

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:57

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 29223x
Priemerná čítanosť článkov: 2087x

Autor blogu

Kategórie