Založ si blog

Neporiadok v kancelarii

Čítavam občas rôzne diskusie IT vývojárov. Veľa odborných termínov a drobných konkrétností. Často uvedené demonštratívne najmä preto, aby všetci videli, že diskutér sa vyzná. Predsa nebude nikomu menej znalému vysvetľovať odborníkovi jasné veci. Bolo by to pod úroveň. A vôbec – nech sa radový čitateľ najprv niečo naučí, potom sa môže zapojiť do debaty. Ale aj takéto hrdinské predstavenia mávajú svoju dobu trvania a po nej je dobré vyvetrať.

Jeden živý príklad z praxe som absolvoval, dokonca by z toho mohol byť seriál – mal totiž viac epizód. Javiskom bola divízia pre systémovú integráciu a softvérový vývoj vo firme, kde som pôsobil. Popísať by ju bolo možné ako klub hlbokoznalých, sebavedomých expertov komunikujúcich rečou itéčkárov z Epsilon Eridani. Nie, že by nevedeli inak, ale prečo by išli pod svoju úroveň?!

No a predstavte si zdesenie, keď som do takejto divízie, medzi týchto odborníkov priviedol mladú kolegyňu. V elegantnom kostýme, lodičkách a s hlavou plnou vedomostí z univerzity a už aj s prvými skúsenosťami z praxe. S elánom a výbornými nápadmi, ako robiť informatiku poriadne. Predstavil som im ju ako budúcu novú šéfku pre softvérový vývoj. Poznamenávam, že to bolo už v tomto storočí. Hrôza v očiach, obavy o môj zdravotný stav, posmešky a neveriace pohľady. Čo iné som aj mohol čakať od skúsených expertov, ktori maju na sebe vyťahane panske mikiny a dámske tričká? Ale čosi sa rýchlo zmenilo hneď v prvé dni po jej nástupe. Dovtedajší smrad jak z najlacnejsie hracky, neporiadok a neslušné reči sa postupne začali vytrácať.

Katka veľmi rýchlo dokázala, že v IT je viac ako doma. Nejedného testosterónového experta veľmi rýchlo skrotila. Dokázala analyzovať, implementovať, aj naprogramovať potrebné komponenty informačného systému lepšie, rýchlejšie a kvalitnejšie ako väčšina jej kritikov. Netrvalo dlho, kým sa v jej tíme objavili ďalšie dve kolegyne. A aj keď asi nikdy nedosiahli jej odbornú úroveň, veľmi úspešne sa zapojili do projektov. Slovom úspešne myslím fakt, že softvérové moduly vyvinuté jej tímom banka – náš zákazník – akceptoval a nasadil do produkcie. Čo však je viac ako jasné – to oddelenie sa veľmi rýchlo úplne zmenilo.

Katka neskôr pracovala v renomovaných firmách v Nemecku a Rakúsku. Tam sa vydala a má rodinu aj vlastnú firmu. Stále pôsobí v informatike. A ja som odvtedy fanúšikom žien v IT. Nielen preto, že ho robia krajším a nenechávajú IT expertov úplne spustnúť. Možno preto, že lepšie zvládajú multitasking a v predprodukčnom testovaní sú dôkladnejšie. Ale najmä z dôvodu, že v informatike sú a svojou prácou a zodpovednosťou dopĺňajú mužský svet o ten ženský. Uvedomujem si fakt, že IT je a ešte asi dlho bude najmä silná mužská doména. Ale neverím, že by ňou mala byť výhradne.

Potešil som sa, keď som pred časom zaregistroval aktivity občianskeho združenia AJ TY V IT a podporný projekt pre uplatnenie dievčat a žien v IT technológiách Girl ́s Day 2014. Veď prečo by sa o perspektívne, dobre platené a kreatívne pozície v informatike nemali vo väčšej miere uchádzať dievčatá a ženy? Niekedy už na základnej škole majú lepšie známky z matematiky.

O tom, že je možné, aby ženy excelovali v informatike, ma za roky praxe presvedčili viaceré kolegyne. Svojimi výsledkami dokázali, že v IT oblasti sa vedia uplatniť rovnako dobre, ako muži. A keď si na seba dajú sexi damske cizmy, dámske lodičky, šaty a lacne kabelky, ešte je aj radosť na ne pozerať.

Strastiplny vylet

13.09.2014

Počuli ste už o leteckej spoločnosti El Al? Ak nie, tak vám prezradím, že je to izraelský národný letecký dopravca. Vyslúžil si veľkú dôveru medzi cestujúcimi, ktorí ho označili za celosvetovo najbezpečnejšiu aerolinku. Lietadlá El Al sa pokúsili uniesť celkovo 6 krát, z toho iba 1 krát úspešne. A vzhľadom k tomu, že El Al lieta už 65 rokov a má na svojom trupe [...]

Nevkus v telke

10.08.2014

Minule som sa, ani neviem z akého dôvodu, zapozeral do Nákupných maniačok. Bolo to asi prvý krát, čo som to vidiel skoro celé. Bola tam skupinka žien, nejaká modelka a ostatné tiež podobného razenia a intelektu. Nechcem nikoho urážať, no produkcia akoby zámerne vyberala takýchto čudákov, resp. ľudí spadajúcej do odlišnej sociálnej, ideovej a hlavne menšinovej skupiny, [...]

Uzasne miesto na dovolenku

05.08.2014

Je to len pre ľudí s dobrým zdravotným stavom a neodporúča sa pre deti do 12 rokov ako niektore najlacnejsie hracky. Taktiež by ste pred absolvovaním nemali používať alkohol. V podstate, všetko to podstupujete na vlastné riziko ako ked pozerate porno, ak v prehlásení uvediete klamlivé údaje o Vašom zdravotnom stave. Ale je to európsky unikát. Áno, Parenica, zľudovený názov [...]

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

Grasalkovičov palác, Prezidentský palác

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo osem z desiatich kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa v pondelok doobeda kandidatúry vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Tádž Mahal, mReportér

Jeden z novodobých divov sveta, ktorý stavali viac ako dvadsať rokov. Majestátna stavba je považovaná za symbol Indie

19.03.2024 05:00

Nášmu mReportérovi sa podarilo zachytiť pekné zábery priamo z Indie.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 14
Celková čítanosť: 29222x
Priemerná čítanosť článkov: 2087x

Autor blogu

Kategórie